Jobb eller ytringsfrihet?

12675196_10208414322293715_1883736704_o

Auditorium 2 på Eilert Sundts Hus var så godt som fullt da tidligere headhunter, nåværende “twitterdronning”, kommentator, foredragsholder og førstelektor Elin Ørjasæter gjestet Blindern med foredraget “Jobb eller ytringsfrihet?” onsdag 17. februar. Studentforeningen Viadukt, hvor kulkommerne Vilja Arnøy og Marielle Jordahl er engasjert, stod bak arrangementet. Arrangørene serverte både pizza og hjemmebakte kaker, til publikums (ihvertfall undertegnedes) store glede!

Med god kjennskap til rekrutteringsbransjen, samt hva aktiviteten din i ulike medier kan ha og si for en fremtidig arbeidsgiver, snakket Ørjasæter mye om det karrieremessig er klokt å være en såkalt “samfunnsdebattant”. Hun dro frem flere eksempler på områder som kan gi problemer på cv‘en, blant annet hyppig aktivitet i sosiale medier – hvor muntlige meninger gjøres skriftlig, og også verv i radikalt politiske partier eller nettsamfunn. For må man velge mellom jobb og ytringsfrihet? Her stilte Ørjasæter spørsmål ved hvorvidt man vil oppføre “kasserer i islam.net” i en jobbsøknad ti år frem i tid.

12765821_10208414325093785_1944454631_o

Kombinasjonen privatperson og arbeid kan med andre ord være en vanskelig balansegang som samfunnsengasjert, og Ørjasæter refererte selv til opplevelser hvor arbeidsgiver har kalt henne “inn på teppet” etter artikler publisert som privatperson. “Vi får et demokratisk problem med en gang vi kunnskapsarbeidere blir aktive”, poengterte hun.

Et annet høyst aktuelt tema, var hva SV- og HF-studenter skal gjøre for å få jobb etter studiene. Og ikke minst – er det i det hele tatt mulig å gi råd når arbeidsgivere er like forskjellige som folk flest? Sikkert er det ihvertfall at det som vil gjelde i fremtiden er IQ, personlighet og utseende. Demotiverende? Trøsten mener Ørjasæter er at både ingeniører og økonomi-utdannede står overfor et like vanskelig arbeidsmarked. Vi SV-studenter er heller ikke spesielt fremmede for spørsmålet “hva er det egentlig du studerer?”, hvilket for eksempel BI-utdannede kan måtte bli mer vant til å svare på de neste årene. Trenden ser ut til å gå mot et jobbmarked hvor det viktigste vil være å ha en utdanning, og ikke nødvendigvis hva du har studert. Ørjasæter konkluderte dermed hyggelig nok med følgende:

“Velg det dere er aller mest interessert i, også går det bra.
Eller så går det dårlig, og da går det dårlig for alle.”

Med det sier en fornøyd KULKOM-student takk til både Viadukt og Elin Ørjasæter, og ser egentlig ganske så lyst på fremtiden.

Stine Rotnes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s