Sommerprogrammet Sosialt Entreprenørskap i Cape Town

1

I sommer var jeg 3 måneder i Sør-Afrika på studiet Sosialt Entreprenørskap. I programmet lærer man om forskjellige metoder for å løse sosiale problemer ved å bruke dem selv i praksis; vi gjorde alt annet enn å sitte og lese pensum! Og vår kanskje viktigste kilde til kunnskap var å snakke direkte med de som selv opplever problemene på kroppen.

 

Arven fra apartheid og kolonitiden har gitt Sør-Afrika enorme sosiale problemer og ingen andre land i verden har et større gap mellom rike og fattige! Da jeg var på fjelltur den første uka fikk jeg pekt ut et område som har fått klengenavnet “Cape Towns Venezia” hvor den mer bemidlede delen av befolkningen har bygd kanaler istedenfor veier mellom husene slik at de kan dra på besøk til hverandre i båter.

 

Bakenfor ligger townshipene Mitchells Plain og Khayelitsha hvor mer enn en halv million mennesker lever i ekstrem fattigdom. Et sosialt fotavtrykk rett i tryne ditt!

 

2

 

Under studiene hadde jeg praksisplass i Code for South Africa som har startet et akademi for datajournalistikk. Målet er å lære journalister hvordan de bedre kan jobbe med data og teknologi slik at Sør-Afrika kan utvikle mer kritiske mediehus som i større grad evner å avsløre korrupsjon, holde politikerne ansvarlige, og drive frem sosiale endringer.

 

Gjennom digitale historiefortellinger som Living on the edge og Informal Settelments demonstrerer de nye journalistiske metoder til den svært papir-sentrerte pressen i landet. I artikkelen Worlds Apart kan man studere det klassedelte samfunnet i fugleperspektiv gjennom linsen til en drone. Det kan være få meter mellom slum og luksusvillaer i Cape Town.

 

3
Foto: Johnny Miller,
Unequal Scenes

 

Cape Town regnes som en hub for sosialt entreprenørskap; Det er svært mange organisasjoner og bedrifter som prøver ut nye metoder og konsepter i søken etter skalerbare løsninger som kan løfte mange ut av fattigdom. Vi var 24 studenter fra Norge med ulik studiebakgrunn som økonomi & administrasjon, kultur & kommunikasjon, psykologi, helseøkonomi,  produktdesign, juss, internasjonal utvikling og samfunnsgeografi.

 

Vi hadde praksisarbeid og ble plassert i forskjellige organisasjoner på bakgrunn av våre kompetanser og interesser. For å lykkes med sosialt entreprenørskap er det viktig å kunne jobbe godt i tverfaglige team og dette gjør også studiet og diskusjonene våre veldig spennende.

4

 

Vi som tar samfunnsvitenskaplige fag kan bidra med å skaffe en dypere forståelse av de sosiale problemene og dermed utvikle bedre og mer målrettede løsninger. I tillegg kan vi utfordre oss selv med nye måter å tenke rundt vårt eget studieobjekt: istedenfor å undersøke hvordan sosiale prosesser foregår er man innen sosialt entreprenørskap mer opptatt av hvordan man selv kan være en drivkraft for å skape sosiale endringer.

 

Det er et svært fremoverlent og erfaringsbasert fag som man får mye igjen for både faglig, personlig og ved å knytte mange nye kontakter. Selv jobbet jeg med strategi og gjennomførte en spørreundersøkelse blant mediefolk om datajournalistikk. Jeg lærte også veldig mye om visualisering av data gjennom en såkalt dataquest hvor organisasjoner, journalister og utviklere møttes for å skape samfunnsnyttige digitale løsninger sammen.
5

 

I tillegg til mye faglig påfyll og unike erfaringer har Cape Town utrolig mye spennende man kan se og gjøre. Man kan få innblikk i Sør-Afrikas komplekse historie på steder som Robben Island hvor Nelson Mandela satt fengslet i 27 år under apartheid, eller i District Six hvor det foregikk deportasjon av mennesker til langt utpå 70-tallet.

 

Det er også et nesten endeløst tilbud av underholdning som konserter, teater, standup, kunst, rugby, surfing, ekstremsport, shopping og sinnsyke matopplevelser, og man må passe seg litt for ikke å bli fanget i luksus-bobla.

 

6

 

For min egen del var det den slående vakre naturen som fristet mest! Det er et utrolig dyreliv med pingviner som soler seg på stranda, bavianer i fjellene, elefanter i skogen og hval som kommer inn i buktene for å gyte. Da jeg satt og spiste lunsj i Kalk Bay en dag hoppet det for eksempel opp en sel litt sånn random på bryggekanten for å ta en titt på oss som satt der.
7

 

Fjellene og landskapet er også imponerende vakre, man kan ta turen opp til Lions head hvor man får fantastisk utsikt over byen, himmelen og havet i solnedgangen. En bra avslutning på skoledagen.

8

 

Når man har litt bedre tid anbefales det å bestige større fjell! Her påvei til Table Mountain med Cape Town i bakgrunnen:

9

 

Det går en kabelvogn til toppen, men det kuleste er å klatre opp selv.

10

 

Stigningene kan dog være litt bratte.

11

 

Og noen ganger må man også ta i et skikkelig tak.

12

 

Samtidig som man kan nyte fantastisk utsikt på veien opp!

13

 

Men været i Cape Town er svært omskiftelig og skyene kan raskt komme lurende og overfalle deg når du er langt der oppe på toppen!

14

15

16

 

Sommeren i Sør-Afrika var forfriskende på veldig mange forskjellige måter og anbefales om du har 10 uker å sette til siden for å prøve å gjøre en forskjell samtidig som du opplever små og store eventyr. Søknadsfristen for neste sommer er 15. oktober og du finner mer info her.

 

Foto & tekst:

Mats Blakstad

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s