Erfaringer fra utveksling i Hong Kong

Processed with VSCO with f1 preset

Jeg heter Martine og forrige semester reiste jeg på utveksling til Hong Kong. I starten av søknadsprosessen var det mye usikkerhet i forhold til om jeg skulle reise på utveksling. Jeg fikk ikke svar fra The University of Hong Kong (HKU) om at jeg hadde fått skoleplass før i juli, siden søknadsprosessen begynte i midten av mai. Jeg husker spesielt at visumsøknaden var litt forvirrende og at ting tok tid. Jeg var nummer 79 på venteliste for å få studentbolig og det private leiemarkedet i Hong Kong er kjent for å være dyrere enn i Oslo. Men alt ordnet seg. Jeg fikk visumet levert på døra samme uka som jeg dro, og tilbud om studentbolig dagen før flyet mitt gikk.

Kinesisk studentkultur
Studentkulturen er en stor del av HKU. Selv bodde jeg på en student hall, fordi det var rimelig (7000 NOK for semesteret) i tillegg ønsket jeg å oppleve hvordan det var å bo på skolen. Det var likevel vanskelig å få gode lokale venner, på grunn av språkbarrieren og hierarkiet mellom Hong Kong studenter, China Mainland studenter og oss utvekslingsstudenter. Å bo på en student hall ble sett på som noe prestisjefylt. Man var egentlig pliktet til å delta på en del obligatoriske aktiviteter som f.eks. å løpe rundt med et bind klistret i panna og synge hall-sangen) men utvekslingsstudenter ble sjelden inkludert i dette fellesskapet. Jeg delte rom med en britisk utvekslingsstudent og vi kom heldigvis godt overens. Jeg kjente likevel at jeg savna hybelen min og ble en smule irritert da hun en kveld klagde over at hun ikke fikk sove, siden jeg hadde på det diskré skrivebordslyset mitt mens jeg jobbet med pensum sent på kvelden.

Processed with VSCO with c2 preset

Hverdagen i Hong Kong

Vi var totalt 1200 utvekslingsstudenter ved HKU og de første ukene organiserte skolen diverse aktiviteter for at man kunne bli kjent, noe som var veldig kjekt. Det var begrensede muligheter for å lage mat. Derfor var det vanlig å gå ut og spise middag hver kveld. Så det ble mye dim sum, nudler, ris og dumplings. Sosialt sett hadde Hong Kong utrolig mye å by på. Det fantes masse spennende arrangementer på Facebook og vi dro ofte på dagsturer i starten av semesteret og utforsket øyene rundt Hong Kong. Det var også kort avstand til naturen, så vi gikk av og til på fjelltur. Vi fikk også mulighet til å oppleve flere kinesiske høytider som var spennende og ikke minst interessant.

De to første ukene av semesteret ble kalt for en add/drop periode hvor man kunne gå på forelesninger i mange forskjellige fag før man bestemte seg for hvilke fag man ønsket å søke plass på. Ved HKU tilsvarte fem fag 30 norske studiepoeng. Blant annet tok jeg innføring i cantonesisk, moderne kultur og livsstil, populærkultur i Hong Kong, seksualitet og kjønn, og ungdomskriminalitet i en global by. Alle fagene var kjempespennende og foreleserne var veldig engasjerte.

Processed with VSCO with c3 preset
Overveldet av studiemengde

Da jeg reiste ned til Hong Kong var jeg klar over at arbeidsmengden på fagene kom til å være større enn hva jeg var vant til på UiO. Alle fagene hadde mange store innleveringer og andre former for vurderinger i løpet av semesteret som telte prosentvis på karakteren. Jeg hadde en innstilling om at karakterer ikke var viktig og at dette kom til å gå greit. Jeg skulle bare stå. Likevel ble jeg slått i bakken av hvordan stresset relatert til skolearbeidet påvirket meg. Det var ikke det at jeg hadde skyhøye ambisjoner om å gjøre det spesielt bra. Mengden arbeid som krevdes for å kunne stå føltes likevel overveldende ut og ble et stressmoment. Det var flere uker på rad hvor jeg nesten kun jobbet med skolearbeid fra tidlig om morgenen til midt på natten. Jeg slet med å ta pauser og slappet ikke ordentlig av på kveldene. Hvis jeg for eksempel tok meg fri en lørdag fikk jeg alltid dårlig samvittighet.

Jeg bekymret meg konstant for tette innleveringsfrister, presentasjoner, gruppevideoer eller essays. I tillegg var det viktig å komme forberedt til timene, da deltagelse telte på karakteren. Seminarlederne henvende seg også ofte til meg og stilte meg spørsmål siden jeg var utvekslingsstudent. Jeg brukte for mye energi på hver enkelt oppgave og følte aldri det var nok tid. Jeg begynte etterhvert å slite med søvn og matlyst. Jeg ble sliten og følte meg som et skikkelig nervevrak som gråt på lesesalen, på forelesning eller på seminar. Jeg så hvordan jeg var «stuck» i et negativt tankemønster, hvor jeg hadde mistet mye av troen på meg selv. Jeg ville bare hjem. Mine nærmeste venner i Hong Kong prøvde å støtte meg så godt de kunne. Venner hjemme i Norge prøvde også å hjelpe. Da jeg dro til en rådgiver på skolen fikk jeg spørsmål om jeg ikke bare kunne være en såkalt «bad girl». Jeg skulle bry meg mindre om skolen og skulle bare gå ut og nyte livet i Hong Kong. Null stress.

Processed with VSCO with f1 preset

Valgte å reise hjem tidlig
Det er sjelden man leser om folk som har det vanskelig på utveksling på universitetsnivå. Når man er på utveksling er det forventet at man skal ha det gøy. Man er der for å både utvikle seg, oppleve og kose seg. På samme tid skal man holde tritt med skolen og bo i et samfunn med en helt annen kultur. Jeg valgte til slutt å reise hjem fra Hong Kong pga. angst og hjemlengsel. Da jeg bestemte meg for å reise skammet jeg meg og ville kun at mine nærmeste skulle vite om det. Samtidig har jeg hatt lyst til å være åpen om det.

Angrer ikke på at jeg reiste
Selv om den siste måneden var tung så er det viktig å få frem at jeg også har hatt det veldig bra på utveksling. Hong Kong er en fantastisk by og HKU er en utrolig god skole. Det er ikke til å skyve under en stol at jeg opprinnelig også var usikker på om jeg skulle reise ut. Jeg valgte likevel å prøve og flyttet til andre siden av jorden for å teste ut livet der. Nå sitter jeg igjen med masse ny lærdom om kinesisk språk, kultur og ikke minst om meg selv. Jeg gikk utenfor komfortsona, utfordret meg selv og reiste rundt alene i Kina i tolv dager.Da jeg reiste hjem til Norge tok jeg et selvstendig valg og gjorde det som føltes mest riktig ut for meg. Best av alt så har jeg fått mange nye venner fra hele verden. Alt i alt er jeg mange opplevelser og erfaringer rikere, som jeg ikke ville vært foruten.

Processed with VSCO with hb2 preset
Til venstre – The University of Hong Kong

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s